Ingrediënten
- ½ ananas in schijven gesneden
- 115 gram roomboter
- 150 gram kristalsuiker of lichte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 325 ml slagroom
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 2 cm geschilde en geraspte Gember
- (kan ook bij stap 11 direct boven het pannetje worden
- geraspt)
- Het sap van 1 kleine limoen
- 3-4 vellen bladerdeeg
- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Haal de bladerdeegvellen uit de diepvries en leg deze op een met bakpapier bekleed rooster
- Verwijder het hart en de randen van de schijven ananas
- Leg de ananas op een vel bladerdeeg en vouw de randen om de ananas
- Doe de met bladerdeeg ingepakte ananas 20 minuten in voorverwarmde oven
- Maak ondertussen de karamelsaus. maak hiervoor je werkplek vrij, omdat de karamel zodra deze afkoelt hard wordt en moeilijk te verwijderen.
- Smelt ondertussen 115 gram boter in een pannetje met een dikke bodem en een antiaanbaklaag
- Voeg de kristalsuiker (of basterd) toe aan de gesmolten boter
- Blijf roeren tot de suiker helemaal is opgenomen
- Voeg 125 ml slagroom toe en roer weer goed door
- Voeg de gember en limoensap toe (naar smaak)
- Laat de karamel ongeveer 5 a 8 minuten op middelhoog vuur doorkoken (deze gaan in zodra er grote bubbels in de pan zijn ontstaan). Let op! De tijd kan afhankelijk van het soort fornuis een beetje verschillen.
- Pas op dat de karamel niet te donker wordt dit zorgt voor een bittere smaak
- Roer de karamel nog even goed door en zet dan even apart
- Klop in een aparte kom slagroom lobbig en voeg al kloppende de kaneel, de vanillesuiker en de nootmuskaat toe.
- Verwarm de karamel op een laag vuur en roer goed door zodat hij weer vloeibaar wordt.
- Haal het ananastaartje uit de oven en leg de taartjes voorzichtig op gebaksbordjes
- Schenk een beetje vloeibare karamel over de taartjes (voorkom knoeien door dit met een eetlepel te doen)
- De saus die overblijft kan worden bewaard in een afgesloten glazen potje en om deze vervolgens weer te gebruiken hoef je hem alleen nog maar even te verhitten zodat hij weer vloeibaar wordt.
- Maak het geheel af met een flinke toef van de kruiden slagroom
- Geniet van je heerlijke zelfgemaakte ananas-karamel taartje
Find us on instagram @savor.your.kitchen